top of page

EPC Residentieel

Wat is het Energieprestatiecertificaat?

Biedt u in Vlaanderen een woning, appartement, praktijkruimte, ... publiekelijk te koop of te huur? Dan moet u verplicht een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders over de energiezuinigheid van de woning. In advertenties voor de verkoop of verhuur moet onder meer de energiescore van de woning vermeld worden. 

Energiezuinigheid

Vijf parameters bepaalden tot voor kort grotendeels de aankoopprijs van een bestaande woning: de bewoonbare oppervlakte, de totale grondoppervlakte, de oriëntatie, de ligging/bereikbaarheid, en de toestand van het gebouw. Maar sinds de energiecrisis is daar een nieuwe belangrijke parameter bijgekomen: de energiezuinigheid van de woning.  Potentiële kopers/verbouwers kijken steeds meer naar de EPC-waarde en stellen zich de vraag wat het kost om het huis energiezuinig te maken. De woningpas en het EPC bieden hierbij soelaas.

Alle documenten in één overzicht

Alles wat u over uw woning wilt weten, in één handig overzicht? Dat is de woningpas. U vindt er info over keuringen, attesten en vergunningen, gegevens uit het energieprestatiecertificaat (EPC) of uw EPB-aangifte … Dat maakt het veel makkelijker om bijvoorbeeld na te gaan hoe energiezuinig uw huis is. Heeft u een woning met een slechte energieprestatie? Dan kunt u voortaan een premie krijgen als u de woning binnen de 5 jaar zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert.

bottom of page